Main content

Persoonsportret

Vanuit de Sociale Benadering willen we keer op keer benadrukken dat de belangrijkste informatie van de persoon zelf komt. Maar juist doordat het met dementie steeds moelijker wordt om aan te geven wat belangrijk is en hoe je bepaalde dingen wilt, is het prettig als dit voor buitenstaanders is vastgelegd. Deze informatie gaat verder dan het levensboek dat veelal in verpleeghuizen wordt gebruikt. Inzicht in wie je bent gaat over voorkeuren, karakter, coping, rituelen en gewoontes. Veelal dingen die zo vanzelfsprekend lijken, dat we vergeten erover te praten of ernaar te vragen. Maar vastleggen wie je bent, kan anderen helpen jou zo goed mogelijk te blijven ondersteunen. Hieronder vind je tools voor een persoonlijk portret die je op weg kunnen helpen.

Tools persoonsportret

Hieronder vind je verschillende opties om je op weg te helpen bij het maken van een persoonsportret.

  1. http://www.memory-well.com/
  2. http://www.theage.com.au/lifestyle/the-optimist/this-former-journalists-weird-idea-is-transforming-the-care-of-dementia-patients-20161215-gtcby1.html (interview oprichtster Memory Well)
  3. https://www.theguardian.com/society/2017/may/31/reel-life-the-biographical-films-bringing-joy-to-people-with-dementia?CMP=share_btn_tw
  4. Mijn Kwaliteit van Leven
  5. Conversation Starter Kit Atul Gawande