Cadeau

Door: Irma Heerink-Engbers

Beneden in de hal van het verzorgingshuis hebben leerlingen van een vo-school de dieren die op hun school worden verzorgd uitgestald om te laten aaien door de bewoners. Het is een drukte van belang. Jij en je huiskamergenoten zie ik niet. Gelukkig maar, denk ik, je had het vast niet heel erg leuk gevonden, dat levende beestenspul.

Je zit voor de verandering aan de andere kant van de kamer. Voor de tv waar Andre Rieu zijn volksvermaak laat horen en zien. Het klinkt vrolijk maar je zegt dat je er niets aan vindt en draait je van me af alsof ik de veroorzaker ben. Ok, even afleiding zoeken dus.
Ik ga naar je kamer om je kledingkast te ordenen. Eindelijk zijn je sets nieuwe winterkleren gelabeld en kan ik ze ophangen. Er zijn nog steeds kledingstukken zoek, maar het kan ermee door wat er nu hangt en ligt.
Als ik weer naast je zit, je bent inmiddels op je vaste stek tegenover het raam en de bomen gaan zitten, vertel ik over de nieuwe kleren. “Nou”, zeg je, “en ik maar betalen zeker. Potver…!” “Het kan er best af, mam, en je hebt er altijd hard voor gewerkt om er ook nu nog een beetje mooi uit te zien.”
Het interesseert je niet en of de verzorgers het voor elkaar zullen krijgen dat je het aantrekt???

Maar weer even weg bij jou. Naar de tafel waar de verzorger met enkele bewoners aan het knippen is. Herfstplaatjes voor in een fotolijst. We proberen je te verleiden mee te doen. Ik knip lekker mee. Maar jij zit me aan te kijken alsof ik niets beters te doen heb. Op dit moment even niet, nee. Ik moet toch iets doen om mijn bezoektijd vol te maken. Ik doe nog een poging even rustig naast je te zitten. En warempel, heel even is er goed contact. Vervolgens mopper je weer dat je niet gediend bent van al dat “getuut” om je heen.
Maar als ik afscheid neem geef je me mee dat ik goed voor mezelf moet zorgen en vooral de groeten moet doen aan Andre. Wie zegt dat tegenwoordig nog tegen me? Het is een dierbaar, niets kostend en kostbaar cadeau!

Jouw verhaal op deze site?

Heb je ook een leerzaam verhaal, inspirerend idee of nieuwe invalshoek? We horen graag van je!
Bijvoorbeeld in de vorm van een blog of dementiedagboek. Op deze pagina lees je hoe je kan bijdragen aan Dementieweb.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *