Handwijzer

De Handwijzer kun je zien als een naslagwerk. Landelijk en internationaal is er veel ontwikkeld ter ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten. Het is onmogelijk om van al deze informatie op de hoogte te zijn. De Handwijzer biedt een selectie van ondersteuningsvormen en informatie, die kunnen helpen mee te bewegen met de ziekte. Hierbij kun je denken aan ontspanning, actief blijven, veiligheid, gezondheid, voeding, vroegtijdige zorgplanning, medische besluitvorming, een goede notaris enzovoort. De Handwijzer wordt regelmatig bijgewerkt.

Tips en adviezen over leven met dementie
 1. Routekaart SBD naaste/mantelzorger, een kaart die je een overzicht geeft van wat je als naaste kan verwachten van het dementieproces.
 2. Houvast bij de diagnose dementie, een pagina bedoeld om overzicht te krijgen op het dementieproces in al haar aspecten.
 3. Ik wil weten welke zorg mogelijk is bij dementie, een helder overzicht van alle mogelijke medische zorg die komt kijken bij dementie.
 4. Dementie.nl met o.a. tips voor eten en drinken bij een naaste met dementie.
 5. Onthoumens.be, een Vlaamse site die pleit voor emancipatie van mensen met dementie.
 6. Omgaanmetdementie.be, een Vlaamse site die je meeneemt door het dementieproces heen, en per fase ervaringen van lotgenoten laat zien. Gericht op naasten.
 7. Innovatiekring Dementie, verspreidt en ondersteunt wetenschappelijke kennis en goede praktijkvoorbeelden, en stimuleert toepassing/navolging hiervan.
 8. Alzheimer Experience, een interactieve filmpjesreeks waarin een aantal personen te volgen is dat met dementie te maken krijgt. Vanuit het perspectief van de verschillende personen krijg je dezelfde situaties op een verschillende manier te zien. Stimuleert je om jezelf te verplaatsen in de hoofdpersonen, en zo een beter begrip te krijgen van dementie.
 9. Dementie-winkel.nl, een webwinkel waarop je per thema kan zoeken naar bijv. boeken en hulpmiddelen.
 10. Praktisch handleiding boekje Wat kunt u doen bij dementie 2018: Carolien Langendijk, zelf mantelzorger geweest van haar moeder met dementie, legt op eenvoudige wijze uit welke stappen je kunt ondernemen om de juiste zorg te organiseren voor de persoon met dementie.
 11. Goed-gevoel-stoel is een methodiek om samen met maatschappelijk kwetsbare mensen te werken aan geestelijke gezondheid.
Digitale media, hulpmiddelen en domotica
 1. Opavandongen.nl, software om met dementie toch zelfstandig te kunnen blijven computeren.
 2. Anne thuiszorg, virtuele hulp voor bijvoorbeeld mensen met beginnende dementie.
 3. Levend Boek, een eenvoudige manier waarmee je berichten via sociale media kan bekijken. Voor zowel mensen met dementie als woongenoten, naasten en zorgprofessionals.
 4. Natuurfilm speciaal voor mensen met dementie.
 5. Daymate.nl Een app die helpt bij dagstructuur. Voor mensen met autisme, maar blijkt ook praktisch bij beginnende dementie.
 6. Domotica voor thuiswonenden met dementie.
 7. Dementia App, waarmee naasten en zorgprofessionals op afstand ondersteuning kunnen bieden en contact kunnen houden.
 8. Vilans, technologie bij o.a. mensen met dementie thuis.
 9. Edomah, ergotherapie in de buurt voor mensen met dementie.
 10. Handige kleding bij dementie
 11. Magisch Interactief Schilderij, een installatie voor het ophalen van positieve herinneringen.
 12. Interactieve Telefoon, een nieuw product van de makers van het Magisch Interactief Schilderij. Een ouderwetse PTT telefoon de rinkelt wanneer je er langs loopt - rinkelt daarna een half uur niet meer. Bij het opnemen hoor je een leuk bericht, eventueel zelf ingesproken.
 13. Fit, een keuzehulp die passende oplossingen vindt voor zelfstandig en prettig thuis wonen met dementie.
 14. Dementieleeslijn, voorleesverhalen voor mensen met dementie
 15. Mantelzorgkalender, een kalender om verschillende zaken overzichtelijk bij te houden zoals dagbesteding, medicatie, bezoek, etc. Met stickervel, zodat afspraken visueel kunnen worden gemaakt.
 16. GPS trackers in de vorm van sleutelhangers zijn handig voor wie regelmatig sleutels of telefoon kwijtraakt. Ook kan de tracker gekoppeld worden aan de telefoon van bijvoorbeeld partner of kind, waardoor de drager kan worden teruggevonden in geval van de verdwalen.
Zintuigen/beleving/ontspanning
 1.  Emmaverbindt.nl, Emma spreekt mensen met dementie aan met geuren. Zie ook het nieuwsitem Paardengeur in een potje.
 2. Community koren van Care& Culture.
 3. Stichting De Tijdmachine, organiseert o.a. muziekavonden met Gouwe Ouwes.
 4. Alive Inside, een Amerikaanse documentaire over muziek en dementie.
 5. Zwementie, een bewegingsprogramma in het water voor mensen met dementie in Den Haag.
 6. Rollatorloop, een jaarlijks loopevenement voor mensen met een rollator in het Olympisch Stadion in Amsterdam.
 7. Activiteiten voor dementerende oudereneen pagina gericht op professionals met een uitgebreide lijst aan mogelijkheden voor bewegen bij dementie.
 8. Informatie en tips voor het helpen bij bewegen van een naaste met dementie van Alzheimer Nederland.
 9. Tips voor bewegen voor ouderen in Leeuwarden.
 10. Apps die bepaalde activiteiten, hobby’s, bezigheden, liefhebberijen etc. simuleren.
  Flower GardenNatuur Puzzel SpelletjesKleurrijke taart bakkenPiano appKoi PondEuro Truck DriverFlight Pilot Simulator 3D FreeHelicopter Rescue SimulatorPolice Motorbike Simulator 3DEuro Train SimulatorFarming SimulatorCoach Bus SimulatorConstruction Sim 2017Trash Truck SimulatorRijdt de Auto Simulator, etc.
 11. App voor het ophalen van positieve herinneringen.
 12. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan, studenten geven interactieve colleges over interessante thema's aan senioren in tehuizen en buurtcentra.
 13. Spelen op zeilen, verkoopt en verhuurt zeilen in verschillende formaten waarop bijv. 3D pim pam pet of ganzenbord gespeeld kan worden.
 14. Kleurboeken voor mensen met dementie in verschillende versies, zoals de jaren '50/'60, de jaren '60/'70, het koningshuis en folklore.
 15. Mimekwartet, een kwartetspel voor o.a. mensen met afasie. Gemaakt door acteur/theaterdocent Martin Mens, die zelf getroffen werd door een herseninfarct. Om te bestellen, ga op deze pagina naar de categorie 'oefen- en spelmateriaal.'
 16. Yoga kan helpen voor wie (meer) ontspannen, levenslustig en energiek wil zijn. Daarvoor hoef je niet op de grond te gaan liggen: het kan ook vanuit je stoel. Op deze pagina lees je meer over stoelyoga bij dementie.
 17. Allegoeds vakanties, biedt speciale vakantiearrangementen voor ouderen met (beginnende) dementie.
 18. Meer tips en adviezen voor op vakantie gaan met dementie vind je via deze links: Op vakantie met je naaste met dementie, vakantie en dementie: vijf handige tips en Op vakantie: vaak kan het best
 19. In Amsterdam brengen OBA Maatjes eens per maand boeken, films en luisterboeken naar mensen die niet zo mobiel zijn.
Dieren
 1. Tinley bezoekt ouderen (thuis of in een verpleeghuis) met hiertoe speciaal getrainde duo’s van eigen baas + hond/huisdier. Ze geven ook de huisdiertrainingen.
 2. Zorgdier biedt interventies met huisdieren aan voor mensen met psychische problemen, verstandelijke beperkingen en kwetsbare ouderen. Zie ook het artikel hierover in Geron.
Praktische hulp thuis
 1. Hulp.nl, een online platform voor huishoudelijke hulp en thuiszorg (online marktplaats, niet specifiek voor mensen met dementie).
 2. Handen In Huis, vervangende mantelzorg in huis bij tijdelijke afwezigheid.
 3. Woonz.nl, online zoeken naar seniorenwoning of diensten aan huis
 4. Thuishulp van Senioren Topzorg, een mooi initiatief in Heerhugowaard.
 5. Daginzicht-agenda, een agenda voor meer overzicht en structuur.
 6. Alles Zelf, informatie en een dienstenplatform voor langer en beter zelfstandig wonen. Ook informatie over autorijden na je 75e.
Naastenhulp/gezelschap voor mensen met dementie
 1. Kammeraat, een maatje voor mensen met dementie en hun naasten. Momenteel heeft Kammeraat een wachtlijst.
 2. Mantelzorgelijk, een platform voor en door mantelzorgers - niet speciaal bij dementie.
 3. Dementelcoach, telefonische hulp voor naasten van mensen met dementie.
 4. Mantelaar, koppelt geneeskundestudenten aan ouderen voor zorg en gezelschap.
 5. Mezzo, een landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste.
 6. Samen met Sara, samen een wandeling maken, boodschappen doen, vrienden van vroeger bezoeken, etc. Te betalen vanuit een Persoonsgebonden Budget (pgb).
 7. App Dementiegame voor naasten om te leren over dementie.
 8. App Alzheimer Assistent, allerlei informatie en praktische tips voor mensen die de zorg hebben voor iemand met  dementie.
 9. Skype voor contact met bijv. (klein)kinderen.
 10. Markant, voor o.a. tips bij mantelzorg en vrijwilligers in Amsterdam die een dagdeel per week langskomen.
 11. Zilverlijn, de gratis belservice voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds.
 12. Mantelzorgcursus van DementieOnline, waarin je vijf lessen volgt om meer grip op de situatie te krijgen. Met persoonlijke feedback van online coaches.
Valpreventie
 1. Valpreventie bij ouderen, interventies en trainingen rondom valpreventie voor professionals
 2. Huistest.nl, online checklist voor verbeterpunten in je huis.
 3. Ergotherapie, een ergotherapeut kijkt op een praktische manier met welke activiteiten of handelingen iemand moeite heeft en wat de beste oplossing is.
 4. Brochure ‘Een goede conditie helpt vallen voorkomen’, hoe voorkom je de kans op valpartijen?
Wilsverklaring, testament & levenseinde
 1. Wilsverklaring, informatie over hoe je je wensen op medisch gebied kunt vastleggen.
 2. Informatie over nalatenschap, in een testament geef je aan wie je erfgenamen zijn en welk deel zij krijgen.
 3. Deze pagina op goedvertegenwoordigd.nl geeft informatie over vertegenwoordiging, ook wanneer iemand wilsonbekwaam is en niets heeft laten vastleggen.
 4. Op Rechtspraak.nl vind je het formulier voor het aanvragen van bewindvoering. Je kan dit printen en opsturen naar je lokale rechtbank. Lees daarvoor wel eerst goed alle informatie door op goedvertegenwoordigd.nl over wat bewindvoering precies inhoudt.
 5. Informatie over een volmacht of levenstestament regelen.
 6. Het plannen van zorg in de laatste levensfase bij dementie. Een handreiking voor zorgverleners om gezamenlijk behandeldoelen vast te stellen, maar kan ook inzicht geven voor mensen die op persoonlijk niveau met dementie de maken hebben.
Regelzaken m.b.t. vergoedingen en hulp

 

 1. Regelhulp, hulpmiddel van de Rijksoverheid om zicht te krijgen wat je nodig hebt en waar je dit aan kunt vragen.
 2. Deze brochure legt de Nederlandse zorgwetten uit in eenvoudige taal.
 3. Centrum Indicatiestelling Langdurige Zorg, het CIZ onderzoekt of je in aanmerking komt voor blijvend intensieve zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
 4. Site van het CAK, over eigen bijdragen in zorg en welzijn (WMO en langdurige zorg)
 5. Zorgkaart Nederland, patiënten delen hun ervaringen in de zorg.
 6. Zorghulpatlas, informatie over wet-en regelgeving, hulpmiddelenwijzer, financiële regelingen etc.