Dichtbij dementie

In de fotoserie Dichtbij dementie toont Anne ten Ham mensen met dementie niet als een onkenbare ander waar we vooral medelijden mee moeten hebben en waarmee we nooit meer een echte verbinding zullen kunnen maken, maar opent ze de deur naar een andere wereld en geeft daarmee een kans om de ander opnieuw te leren kennen. De prachtig verstilde beelden hebben op bijzondere wijze de eigenheid van de geportretteerden gevat, gewoon zoals die er op dat moment uitzag.

Over haar werk zegt Anne:

"Sinds zes jaar werk ik met veel plezier als verzorgende in een kleinschalig verzorgingshuis voor mensen met dementie. Regelmatig als ik onbekenden vertel dat ik dit werk doe, wordt er een serieus gezicht getrokken en krijg ik reacties als: "Dat lijkt me heel zwaar." Of "Knap hoor, goed dat je dat doet." Goed bedoelde reacties die een oordeel bloot leggen dat ik graag wil nuanceren. Voor mij telt het mooie en oprechte contact dat ik met deze mensen kan hebben.

Daarom ben ik heel blij dat ik als kunstenaar en fotograaf af en toe de gelegenheid krijg om via foto’s de momenten vast te leggen waarop ik verwonderd, verrast en ontroerd kan raken.

(C) Anne ten Ham
(C) Anne ten Ham

Ondanks het feit dat deze foto’s niets verhullen van de werkelijkheid van het leven met dementie, laten zij ook zien dat er nieuwe betekenissen ontstaan, niet alleen voor de getroffene zelf, maar ook voor geliefden, vrienden en verzorgers. De fotoserie Dichtbij dementie is een uitnodiging aan bezoekers om oog te krijgen voor deze betekenissen.

(C) Anne ten Ham
(C) Anne ten Ham

U bent van harte welkom om een selectie van mijn foto’s te komen bekijken in de expositie Dichtbij dementie in fotogalerie Objektief te Enschede. De tentoonstelling is te zien van 14 november t/m 22 december 2018. De opening zal plaats vinden op zondag 11 november om 16.00 uur."

(C) Anne ten Ham
(C) Anne ten Ham

Jouw verhaal op deze site?

Wil je zelf een bijdrage leveren aan deze site klik dan hier

Reacties:

2 antwoorden op “Dichtbij dementie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *