Heen en weer

Door: Marianne

Toen het afgelopen winter stevig koud was gingen mijn partner Harry, de hond Daan en ik voor twee weken naar Texel. De autorit verliep voorspoedig, we hadden ondanks de kou veel zin in onze vakantie. We  voelen ons op Texel thuis en verblijven regelmatig in een vissershuisje op het eiland. We vinden het op Texel prettig en overzichtelijk en voor mijn partner die een dementie heeft, een veilige haven. We gaan deze keer voor twee weken, we genieten er altijd. Uitwaaien en ook als het koud is kun je lekker met de hond langs het strand lopen.

Als we in Den Helder bij de veerboot van Teso aankomen, staat er al een flinke rij auto's, de veerboot heeft vanwege de ijsgang en het lage water in de Waddenzee uren niet gevaren. We hebben anderhalf uur auto gereden en Harry wil naar het toilet. We zullen nog wel even in de wachtrij voor de veerboot staan, dus dat moet kunnen. Zo hebben we dat eerdere keren ook gedaan, Harry heeft geen problemen met zijn  oriëntatie, dus ik maak mij niet bezorgd. Dat gaat deze keer anders, ik wacht en ik wacht, maar Harry komt niet. Ik moet de auto op de boot rijden, ik denk geen nood ik vind Harry wel weer op de boot. Ik probeer Harry te bellen, maar hij neemt zijn mobiele telefoon niet op. Ik ga met de hond naar het passagiersdek en bel weer. Nu neemt hij op, wat blijkt; hij moest lang wachten bij de toiletten en heeft, daardoor de BOOT GEMIST.

Wat, nu, wat is wijsheid, het is buiten heel koud, geen temperatuur voor avonturen. Ik zeg tegen Harry dat hij hulp moet zoeken en dat ik terug zal komen naar Den Helder, maar de telefoonlijn is heel slecht en ik  weet niet of hij mij begrepen heeft. Ik probeer hulp te zoeken bij een medewerker van het buffet, waar men koffie, broodjes enz kan bestellen. Maar ik word niet goed begrepen en de boot is inmiddels bijna bij Texel. Ik moet terug naar de auto, om deze weer van de boot af te rijden. Ik stap met Daan weer in de auto en we rijden van de veerboot af. Op Texel, zoek ik zo snel mogelijk een plekje om de auto te parkeren, het wordt een leuk plekje achter de verkeerstoren. Ik durf Daan niet in de auto achter te laten, het vriest 10 graden! Dus hond en ik hollen over het opstelterrein van de boot terug naar de veerboot. De medewerker van Teso, die ik snel uitleg wat het probleem is houdt de veerboot naar Den Helder nog even aan de wal.

Zodra ik op de boot ben, bel ik Harry weer. Hij neemt gelukkig op. Wat blijkt, hij zit nu op de boot naar Texel! Nu weet ik het even niet meer. Ik bel mijn zoon, die mij rustig toespreekt en aangeeft eventueel de politie te bellen. Ik word rustiger en zoek contact met de bemanning van Teso. Deze mensen zijn zeer vriendelijk, begrijpend en behulpzaam. Maar wat het moeilijk maakt dat er geen telefonisch contact is met de verkeerstoren en de andere boot. Er is een telefoonstoring, maar heel ouderwets: de walky-talky doet het wel. Ik geef het signalement van Harry en men gaat op zoek naar hem. Even later is hij gevonden en er blijft iemand van de bemanning bij hem, die zal zorgen dat hij op Texel opgevangen wordt. Dat is een hele geruststelling. Gelukkig gaat de boot waar ik op zit weer terug naar Texel. De dienstregeling is weer hervat. Dus heb ik “een Heen en Weertje”, alles voor dezelfde prijs.

Deze bemanning van de veerboot van Teso heeft een medaille verdiend. Zij hebben geen cursus “Dementievriendelijke Samenleving” nodig. Ze zijn gewoon vriendelijk en behulpzaam. Terug op Texel loopt er een bemanningslid met mij mee naar de ruimte, waar Harry opgevangen is. Hij komt mij al tegemoet, we zijn zo blij elkaar weer te zien. Dit avontuur vergeten we niet snel. Achteraf is het allemaal wel komisch en kunnen we er hartelijk om lachen. Maar zonder de hulp van de bemanning van Teso, had het er toch minder goed uitgezien. Zeker gezien de hevige kou. Dus een medaille voor deze lieve mensen.

Mijn partner heeft sinds twee jaar de diagnose Frontotemporale Dementie (FTD).

Jouw verhaal op deze site?

Wil je zelf een bijdrage leveren aan deze site klik dan hier

Reacties:

  1. Beste Marianne, wat een avontuur zeg !!
    Fijn dat jullie elkaar toch weer gevonden hebben en jullie weer 2 weken konden uitrusten en relaxen in ons huisje.

    Hartelijke groet,

    Familie Bruin

Eén antwoord op “Heen en weer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *