Huisherinneringen

Door: Marlies Laenen

Als woningfotograaf kom ik bij veel mensen thuis, en bemerkte ik dat een huis verkopen afscheid nemen is van een vertrouwde plek. Een proces wat gepaard gaat met gemengde emoties.

Vanwege de dingen die voorbij gaan

Als oud verpleegster heb ik aandacht voor de persoon tijdens het verhuisproces. Mede om houvast te geven in dit proces, ben ik de ziel en de emotie van een huis gaan fotograferen.

Het huis is de plaats waar een gezin is grootgebracht, een moeder oud is geworden, of vele lekkere maaltijden zijn bereid. Bijzonder zijn de vergeelde kalenders aan de muur, de afgesleten deurknoppen, de tegels in de gang, de familiefoto’s op het kastje of de manier waarop schoenen staan te rusten in de gang.

Vanwege de dingen die voorbijgaan – dáárom maak ik een boek met huisherinneringen.
Van deze foto’s maak ik een bijzonder professioneel fotoalbum. Een boek met ©Huisherinneringen.

Dankbaar

Onlangs heb ik het huis mogen fotograferen van een dementerende mevrouw.
Haar dochter had haar speciaal opgehaald uit het verzorgingshuis, zodat ik moeder ook kon fotograferen in haar eigenlijke woning. We wisten van tevoren niet hoe ze zou reageren. Of ze verward of verdrietig zou worden? Maar wat heeft ze genoten.

De dochter had fotoalbums van vroeger meegenomen en hierin ging ze rustig kijken. Ze heeft genoten van de aandacht die middag en van haar vertrouwde omgeving.

Toen het fotoboek klaar was, en ze er voor de eerste keer erdoorheen bladerde, maakte de dochter een filmpje. Zo kon ik de reactie van deze mevrouw ook zien. Je hoort de herkenning als ze zegt: “O, wat leuk, daar staat mijn tas. En de kapstok staat daar ja, ernaast is de deur van de wc... Hoe komen jullie erbij? En Noa, Jade en Tigo [de kleinkinderen].”

Kippenvel als je hoort hoe blij ze is met een herinneringenboek.

Vertellen over vroeger gaf mevrouw houvast, vertrouwen over alles wat ze nog wist.
Ik heb enorm genoten van mijn bijdrage die ik heb mogen leveren en de dankbaarheid van de familie.
Een Huisherinneringenboek kan als gespreksstof dienen voor familie en verplegend personeel, en is tevens een mooie herinnering aan het ouderlijk huis.

Op mijn website www.marlieslaenenfotografie.nl kunt u verdere informatie terugvinden over het maken van zo’n Huisherinneringenboek.

Om nooit te vergeten...

 

Dementie, wonen en verhuizen: het houdt velen bezig. Lees bijvoorbeeld de blog van Henk over zijn eigen verhuizing, of de blog van Louise over dubbele gevoelens bij de verhuizing van iemand die je begeleidt.

Jouw verhaal op deze site?

Heb je ook een leerzaam verhaal, inspirerend idee of nieuwe invalshoek? We horen graag van je!
Bijvoorbeeld in de vorm van een blog of dementiedagboek. Op deze pagina lees je hoe je kan bijdragen aan Dementieweb.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *