Loslaten

Door: Irma Heerink-Engbers

Stilzitten

Het is zondag. Een goede dag, nog altijd, om je samen op te zoeken. Als een klein, moe vogeltje zit je in je stoel als we binnenkomen. Mij herken je maar mijn metgezel niet. Dat blijkt ook later nog als je hem een hand geeft en vriendelijk “dag meneer” tegen hem zegt.

Je klaagt over pijn in je schouder. Voordat ik er iets bij kan bedenken geeft de verzorger al aan dat het komt omdat je de hele morgen rondjes hebt gelopen. Niet tot rust te brengen op deze wekelijkse rustdag. Het was vanwege een verjaardag van een van de bewoners onrustig in de huiskamer. En dat had zijn weerslag op jou. Je probeerde als het ware te vluchten. Gelukkig tevergeefs. Voor een middagdutje was je te onrustig. Geen wonder overigens want vroeger ging je na de lunch minstens een halve middag fietsen. Even op bezoek bij iemand die het nodig had of onderweg natuurfoto’s maken. Stilzitten was nooit je sterke kant.

Overdracht

We nemen je in de rolstoel mee naar het restaurant voor een kopje thee. Als je me ook maar even niet ziet begin je als een kind te roepen waar ik blijf.

Je bent doodmoe en voor jouw doen heel rustig. Gewoon omdat je geen energie meer hebt en leven bijna niet meer gaat. In overdrachtelijke zin probeer ik je duidelijk te maken dat je echt mag uitrusten. Dat ik een grote meid ben intussen. Dat je me veel hebt geleerd. Dat ik nu echt voor mezelf kan zorgen. Mijn woorden aan jou doen de andere mensen in het restaurant opkijken. Maar dat maakt me niet uit. Het is zoals ik het voel. De behoefte om je te laten gaan, jou te bevrijden van een leven dat te zwaar is geworden, ligt er duimendik bovenop en klinkt door in mijn stem. Wie er wat van vindt mag dat doen maar ik weet oprecht beter.

Gelukkig kunnen we je tevreden en rustig achterlaten. Hopelijk kun je dat gevoel voor jezelf even vast houden. Dat is wat we je toewensen voor dit moment.

 

Irma begeleidt haar moeder naar het einde. Over deze en eerdere ervaringen schrijft ze regelmatig een blog. Daarvan vind je hier een verzameling.

Jouw verhaal op deze site?

Heb je ook een leerzaam verhaal, inspirerend idee of nieuwe invalshoek? We horen graag van je!
Bijvoorbeeld in de vorm van een blog of dementiedagboek. Op deze pagina lees je hoe je kan bijdragen aan Dementieweb.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *