Meditatie en mandala’s

Door: Henk van Schie

Nog niet zo lang geleden vertelde iemand mij dat zijn meditatie hem hielp bij het verwerken van Alzheimer. Op dat moment luisterde ik en  tegelijkertijd dacht ik, het zal wel.
Ik vond yoga en meditatie altijd wat zweverig, dat hoorde niet bij mij. Tot gisteren, toen ik iets heb meegemaakt op mijn wekelijkse wandeling door Haarlem.

Het was het begin van de Kunstdagen dus dacht ik, ik loop even binnen in de Gang, dat is een kleine expositieruimte behorend tot een schuilkerk van vroeger. Tot mijn verrassing viel mijn oog aan het eind van de Gang op een deur die open stond en toegang geeft tot de kerk, deze is niet altijd voor bezichtiging open. Ik werd erheen getrokken en liep naar binnen. Ik keek rond en nam even plaats in een van de banken.

Het was doodstil, geen geluiden uit de binnenstad, helemaal niets, ik was er alleen met mijn gedachten en er viel een innerlijke rust over mij heen. In de verte hoorde ik zachte muziek, mijn gedachten dwaalden af en ik genoot van dit alles, het deed mij goed. Er viel op dat moment een last van mij af, het gaf mij een diepe innerlijke rust die ik ook ervaar als ik in de natuur ben. Ik heb een half uurtje daar gezeten, stond toen op om weer naar buiten te gaan. Ik voelde me goed en was blij dat ik er even aan toe heb gegeven. Ik dacht: is dit nu meditatie, waarbij ik altijd dacht: dat is mij te zweverig?

Nu, deze meditatie zoals ik dat noem heeft mij wel innerlijke rust gegeven. Ik ga dat zeker vaker doen; even een half uurtje de rust zoeken als ik een moeilijke dag heb en onrustig ben.
Ik heb er later toen ik thuis was nog wat over gelezen en in dat stukje stond dat het immuunsysteem wordt versterkt, het helpt tegen stress en maakt je gelukkiger, het is de genezende kracht van de stilte.

Als dit ook weer een van de middelen is om me te helpen in moeilijke dagen dan ga ik dit zeker herhalen. Is het niet in een kerk dan op een bankje in de natuur. Ook kleur ik sinds mandala’s in een mandala kleurboek. Het helpt me door de avonden heen wanneer ik me verveel en het geeft mij ook rust en ontspanning om bezig te zijn. Het helpt om me te concentreren, waar ik nogal eens moeite mee heb.

Ik wilde dit even kwijt en heb daarom dit opgeschreven,  misschien kan ik hiermee anderen die hetzelfde denken ook helpen om het eens te proberen.

Hartelijke groet Henk

Jouw verhaal op deze site?

Heb je ook een leerzaam verhaal, inspirerend idee of nieuwe invalshoek? We horen graag van je!
Bijvoorbeeld in de vorm van een blog of dementiedagboek. Op deze pagina lees je hoe je kan bijdragen aan Dementieweb.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *