Nivea

Foto: Britt van Son

Door: Ton van Son

'Zal ik Thea nog maar eens opzoeken?' Vraagt mijn moeder aan mij. 'Wat denk je?'

Mijn moeder is 93 en woont sinds enkele maanden bij mijn zus in en wordt daar liefdevol verzorgd. Alleen wonen op haar appartementje ging niet meer. De vergeetachtigheid, soms dwalen en verwardheid zijn in haar leven gekomen. Jaren had zij een bijzondere band met Thea. Zij woonden dicht bij elkaar in de buurt. Oude vriendinnen.

Thea lijdt aan Alzheimer. Thuis werd het onmogelijk en haar man en dochters hebben uiteindelijk een plek gevonden bij een verzorgingstehuis waar zij vol overgave wordt verzorgd. Het kon niet anders. Het gaat niet goed met Thea. Zij huilt veel, er is veel zelfverwijt, oude pijn. Continu vraagt zijn naar haar man (die haar dagelijks opzoekt) en wil ze het liefst naar huis.

Als we haar op komen zoeken is het vaak meteen huilen. Echt contact met haar verloopt moeizaam. Haar spreken is verward. Er zijn ook dagen dat Thea veel slaapt. Zelfs als we met haar gaan wandelen slaapt zij in haar rolstoel. Een triest beeld.

‘Ik twijfel. Ik weet het niet moeder’, antwoord ik mijn moeder. ‘Het gaat niet goed met Thea moeder. Zij huilt veel en ik ben bang dat je ze niet kunt volgen.' Tegelijkertijd probeer ik met mijn gezichtsuitdrukking haar ervan te overtuigen dat zij dit beter niet kan doen.

Maar dit is niet de ware reden waarom ik het haar afraad. Waar het om gaat is dat ik haar wil beschermen voor het beeld dat zij gaat zien. Ik wil niet dat mijn moeder met deze ouderdom wordt geconfronteerd en daarmee misschien ook met haar eigen ouderdom. Zij is zelf o zo kwetsbaar.

Een paar weken later vertelt mijn moeder tot mijn grote verrassing over haar bezoek aan Thea. Samen met mijn zus zijn ze in de auto gestapt en naar het verzorgingstehuis gereden. ‘Het was heel bijzonder en zo fijn, ook voor Thea’, vertelt zij. ‘Ze herkende mijn stem onmiddellijk’. Hoewel zij Thea verward aantrof (‘zij heeft wel veel ingeleverd’) is mijn moeder blij en opgelucht door de ontmoeting. Het heeft haar én Thea goed gedaan.

Op weg naar huis moet ik denken aan al die afkortingen die ik ooit eens aangereikt heb gekregen bij een communicatietraining zoals ‘LSD’ dat staat voor ‘Luisteren, Samenvatten, Doorvragen'. Maar het is die andere waar de dames mij haarfijn op doen attenderen:

Nivea: Niet Invullen Voor Een Ander!

Jouw verhaal op deze site?

Heb je ook een leerzaam verhaal, inspirerend idee of nieuwe invalshoek? We horen graag van je!
Bijvoorbeeld in de vorm van een blog of dementiedagboek. Op deze pagina lees je hoe je kan bijdragen aan Dementieweb.

Reacties:

  1. Het is triest dat je op een bepaalde leeftijd
    Niet in je eigen vertrouwde omgeving kan blijven ? wij moeten meer voor elkaar zorgen ik ga elke dag naar mijn moedertje zij heeft Alzheimer wandel veel ik maak het leven voor haar mooier en fijner door dat ik er ben♥️

2 antwoorden op “Nivea”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *