Vraag

Dag Bert Keizer, vorige week was u spreker in de Nieuwe Liefde. Door de sneeuw kon ik niet komen (met elektr rolstoel over straat lukte niet). Ik had u graag gehoord en misschien wel gesproken. Ik heb u horen zeggen op tv: tja bij dementie moet je er op tijd bij zijn om te vertrekken (5 voor 12). Maar dat doet bijna niemand. Mijn/onze moeder heeft het 3 jaar geleden met 84 jaar wel gedaan. Ze was ultranuchter over haar ziekte. Ze had zich ook al bij een geheugenpoli aangemeld toen wij daar niks van wisten maar alleen dachten tja vanaf 75 is het woordzoeken en moeite met organiseren gewoon ouderdom. Van haar nuchtere houding heb ik met mijn progressieve spierziekte SMA (ontdekt op 3 -jarige leeftijd) ook plezier van gehad. Ik vond het doodgaan (met drankje) wel een grotere schok dan ik had verwacht. Ze was nog zo grappig aan het kwebbelen en zei steeds: misschien gaan nu meer mensen het doen?! En vooral tegen ons: wees er op tijd bij! Ik schrijf u nu een heel verhaal, het is eigenlijk geen vraag. Behalve misschien: weet u hoeveel mensen het zo doen/durven? Luisteren ze ook naar uw boodschap? Mijn moeder had overigens ook verklaring behandelverbod (ook niet in leven houden met eten/drinken; wij waren gemachtigden) en een niet reanimeren ketting. Op de dementieverhalenbank is in 2015 een stukje van mij geplaatst over mijn moeder, met titel: mijn moeder nam een dodelijk drankje. Als het lukt schrijf ik binnenkort een stukje voor dementieweb over mijn beschouwing over wat ik ervan vind nu het drie jaar later is. Met vriendelijke groeten! Barbara Heetman Amsterdam

Antwoord

Dag mw Heetman,

Ja het was die maandagavond echt onmogelijk om de straat op te gaan, we waren dus met een klein clubje, maar het was wel zinvol.

U vraagt of er veel Alzheimerpatienten zijn die voor levensbe√ęindiging kiezen, dat waren er 141 in 2016. Het aantal groeit jaarlijks.

Het spijt me dat u zo schrok bij het overlijden van uw moeder, het is ook iets heel vreemds om bij aanwezig te zijn.

Je kunt het niet helpen te denken: moet dat nou zo? maar kennelijk wist uw moeder heel goed wat ze wilde.

Aarzelt u niet mij te benaderen als u verdere vragen of opmerkingen hebt,

Ik zend u een vriendelijke groet,

Bert Keizer

Beantwoord door

Bert Keizer

Vraag stellen?

Heb je zelf een vraag voor onze experts? Klik dan hier

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *