Het is tijd dat de beeldvorming rondom dementie verandert. Terwijl nu het beeld van de ontmenselijkte verpleeghuisbewoner op ons netvlies gebrand staat, wonen momenteel zo'n 70.000 mensen in Nederland zelfstandig met dementie. En dat gaat vaak nog heel goed. Met de juiste hulp lukt het deze mensen om plezier te hebben in het leven van alledag, en betekenisvolle relaties te onderhouden met anderen.

Het eenzijdige beeld van de laatste levensfase maakt het mensen met dementie echter maar moeilijk. De omgeving realiseert zich vaak niet dat zij nog een hele hoop zelf kunnen. En dat je gewoon een gesprek kan aanknopen. De grootste pijn van dementie is vaak de sociale: mensen haken af, vinden contact ongemakkelijk of beangstigend.

Wanneer we het stigma rondom dementie - en andere aandoeningen van de hersenen - afbreken, zal het leven met dementie ook een stuk makkelijker worden. Een begin daarmee maakte Nieuwsuur maandag 8 januari met een uitzending over de feiten en vooroordelen over dementie. De uitzending kan je hier terugkijken.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *