Verhuizen is topsport

Door: Henk van Schie

Verhuizen naar een andere woning is topsport.
Eind januari kregen we te horen dat we in aanmerking kwamen voor een seniorenwoning begane grond, na bezichtiging kwamen we samen tot het besluit deze woning aan te nemen. In eerste instantie dachten we dat er weinig moest gebeuren, maar na de tweede keer na ontvangst van de sleutel zijn we samen met onze dochter wat intensiever gaan kijken en zagen toen dat er wel wat meer gedaan moest worden.
Zelf kunnen we dat niet meer, dus hebben we wat hulptroepen ingeschakeld.

Onze dochter doet de hele organisatie, zoals planning, helpen met aankopen, in huis helpen behangen en het uitzoeken en aanschaffen van nieuwe spullen, een bevriende schilder voor de grote klussen en een zwager voor de rest van de klusjes. Bij zo’n verhuizing merk je dat t.o.v. dertig jaar geleden iedereen om je heen zo veel ouder is geworden dat zij niet meer kunnen helpen. Het is voor mij, maar ook voor mijn vrouw heel ingrijpend en het brengt heel veel stress. Vooral nu merk ik dat het organiseren en plannen mij zoveel moeite kost zodat ik er snel van in paniek raak, ik moet dat nu aan anderen overlaten en dat is heel moeilijk. Ook wat het klussen betreft is het moeizaam. Gelukkig kunnen we er samen goed over praten en kan ik met sturing van anderen nog wel het een en ander doen. Het behangen wat ik vroeger altijd met plezier heb gedaan, en wat ik mijn dochter heb geleerd, is nu andersom; mijn dochter behangt en stuurt mij en ik help haar daarbij. Op deze manier voel ik mij nog nuttig.

Eén van de afspraken die we hebben gemaakt is dat het weekend voor ons is en er niet geklust wordt. Op wat kleine werkzaamheden thuis met het uitzoeken van de persoonlijke spullen die mee gaan na. Op deze manier proberen wij in het weekend wat bij te tanken om daarna weer met frisse moed verder te gaan. Alles in een rustiger tempo, en wat extra tijd ervoor uittrekken.
De verhuizing zelf wordt voor ons gedaan door een verhuisbedrijf, en met hulp van onze dochter en schoonzoon en de kleinkinderen.
Daarna moet het oude huis nog in orde worden gebracht voor de oplevering, dat zal nog menig zweetdruppels voortbrengen, maar ook daar hebben we goede hulp bij.

Ik ben blij dat ik overal nog bij word betrokken, dat ik regelmatig in het nieuwe huis ben om op deze manier te wennen aan de nieuwe omgeving. Zo zal ik me er eerder thuis gaan voelen. Het betrekken van deze nieuwe woning komt mooi op tijd, alles begane grond, geen trappen meer lopen en geen zwaar werk meer doen in de tuin.

Met het openbaar vervoer en een winkelcentrum gaan we wel wat achteruit, maar na alles overwogen te hebben zijn de voordelen voor ons groter dan de nadelen. Zorg kunnen we in de nieuwe woning ook inkopen, het reizen met de trein en de bus naar Haarlem duurt iets langer maar blijft goed te doen. De omgeving is veel groener en voor het wandelen in de natuur zijn we veel dichter bij.
Wij hebben het volste vertrouwen dat we nog gaan genieten van de tijd die we samen gaan doorbrengen.

Met deze beschrijving van onze verhuizing hoop ik dat anderen die in dezelfde situatie verkeren iets kunnen leren; het belangrijkste is om het samen te doen onder leiding van een vertrouwd persoon die de organisatie voor je doet. Zorg er daarbij voor dat je met je dementie betrokken blijft worden, en gebruik onder leiding van iemand anders je talenten, want die zijn er nog genoeg. We hebben nu nog enkele weken en dan is het zover.

Hartelijke groeten,
Henk

 

Jouw verhaal op deze site?

Heb je ook een leerzaam verhaal, inspirerend idee of nieuwe invalshoek? We horen graag van je!
Bijvoorbeeld in de vorm van een blog of dementiedagboek. Op deze pagina lees je hoe je kan bijdragen aan Dementieweb.

Reacties:

 1. Beste Henk,

  Duidelijk hoe je de het verhuizen in één woord samenvat: Topsport!
  Als woningfotograaf kom ik bij veel mensen in huis tijdens deze intensive periode. Indien gewenst fotografeer ik ook de ziel en de emotie van een woning. Om het afscheid een plek te kunnen geven.
  Ik wens jullie veel succes en veel woonplezier in jullie nieuwe woning.

 2. Dag Henk,
  Top dat je deze topsport op deze wijze hebt verwoord!! Ik wens jullie nog vele fijne geniet momenten samen in jullie nieuwe woonomgeving. De sleutel woorden Samen, “met je liefde, je familie en vrienden” en Genieten blijven de essentie van het leven. Dit op zich is al een levenskunst (talent) wat ik in dit stuk terug lees. Wijze woorden die ik ter harte neem en graag deel daar waar zij nodig/ helpend kunnen zijn.
  Hartelijke groeten Yvonne

2 antwoorden op “Verhuizen is topsport”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *