Verwachtingen

Door: Irma Heerink-Engbers

Ha, Irma! Met een verraste blik op je gezicht begroet je me enthousiast bij de deur naar de galerij. Weer op zoek naar een weg naar buiten, denk ik onmiddellijk. Je volgende opmerking dat je naar huis wilt maar de grote weg niet kunt vinden, komt dan ook niet als een verrassing. Kom, zeg ik, dan lopen we samen een stukje naar de huiskamer. Je loopt als een kievit, supersnel achter je rollator. Het is geen wonder dat je de laatste weken in gewicht achteruit gaat. Het wandelen op de galerij is een compleet fitnessprogramma!

Je wandelingen vandaag doe je in een dikke winterjas die de jouwe niet is. Die moet terug naar de eigenaar. Als we in de huiskamer gaan zitten neem ik je jas aan en hang deze aan de kapstok op de gang. Fout! Want dat staat voor jou gelijk met hier binnen blijven en dat is het laatste wat je wilt.
Vervolgens raak je met je gedachten en je woorden in een vicieuze cirkel van boze onmacht. Ik probeer je af te leiden door wat te vertellen. Over een achterkleindochter en haar vogelhuisje. Over Sinterklaas die zaterdag aankomt. Het helpt niet. Wat heb ik aan je verhalen, zeg je. Tja, een waarheid als een koe maar meer dan dat kan ik ook niet bedenken.

Je moet naar het toilet en dwingt me mee te gaan. Voortdurend roep je me met de vraag wat je nu moet doen. De wereld staat op zijn kop voor mij. Ondertussen ruim ik je kast op. Boos ga je erbij zitten, mopperend als een straatmeid en erger. Terug in de huiskamer schrikken je huisgenoten van je harde stem, je woorden, je optreden. Zonder dat je het zelf weet maak je jezelf onmogelijk. Niemand neemt het je echter kwalijk.
Ook ik probeer dat niet te doen.

Aan de verzorgers vraag ik of ze tips hebben hoe ik een bezoekje aan jou leuk kan houden. Want alles wat we aan en van je vragen is teveel voor je. Geen verwachtingen meer hebben, je laten gaan, je nemen zoals je bent. Het zal nog een lange weg zijn voordat ik daar een beetje in zal slagen. De eerste stappen zijn er, dus wie weet waar we samen nog uit komen.

 

Jouw verhaal op deze site?

Wil je zelf een bijdrage leveren aan deze site klik dan hier

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *