Wereld Alzheimer Dag 2018

Door: Henk van Schie

Wat was het mooi om Alzheimerdag 2018 mee te maken. Er werd door het hele land veel aandacht aan geschonken, en van alles georganiseerd zowel voor mantelzorgers als ook voor mensen met Alzheimer zelf. Er was veel over te doen op radio en en tv, de kranten waren goed gevuld met allerlei mooie artikelen.
Ikzelf was uitgenodigd door een oud-collega van vroeger om samen koffie te gaan drinken bij een restaurant in Haarlem. Volgens zeggen doe ik dat wel meer met hem, maar dat kon ik en kan ik me niet meer herinneren. Ik schreef hem dat het op de dag van onze afspraak Wereld Alzheimer Dag zou zijn, waarop ik als antwoord kreeg dat we dat samen gingen vieren met een gebakje bij de koffie en erna een lekker wijntje. Dat vond ik zo leuk en gezellig, en we hebben samen een fijn gesprek gehad waarbij het begrip en belangstelling voelbaar was.

Na de middag was ik door mijn dochter uitgenodigd om mee te gaan naar de onthulling en proeverij van een speciaal uitgezocht biertje door mensen met dementie in het Odensehuis in Haarlem. Door Jopenbier, een plaatselijke bierfabriek, werd ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag een speciaal flesje bier gemaakt met de smaak van het plaatselijke biertje Malle Babbe. Op het speciaal voor dit flesje bier ontworpen etiket  stond de naam Reina’s hartenbier. Na de onthulling door de wethouder van Haarlem en de oudste deelnemer van het Odensehuis, werd het flesje bier met speciaal ontworpen chocolaatje in de vorm van een hartje tevens op alle dagcentra aangesloten bij het Reinaldahuis en Kennemerhart uitgereikt.

Hierna was een gezellige proeverij met bezoekers van het dagcentrum, begeleiders, vrijwilligers en een aantal mensen van de Oppeppers. De Oppeppers zijn een aantal groepen aangesloten bij Kennemerhart voor mensen met geheugenproblemen en Alzheimer, deze doen als dagbesteding aan wandelen en iets cultureels met o.a museumbezoek. Ondanks dat ik niet alles kan volgen en het soms allemaal veel te snel gaat geniet ik enorm. Op belangrijke momenten kan ik ook emotioneel worden maar dat alles maakt niet dat ik de gebeurtenissen aan mij voorbij laat gaan.
Toen ik aan het eind van de middag thuis kwam dacht ik, ik moet daar even een stukje over schrijven ter herinnering voor mezelf, maar ook dat ik dat kan delen met anderen. Hulde aan alle mensen die het mogelijk hebben gemaakt dit wereldwijd voor ons te organiseren en verzorgen!

Jouw verhaal op deze site?

Heb je ook een leerzaam verhaal, inspirerend idee of nieuwe invalshoek? We horen graag van je!
Bijvoorbeeld in de vorm van een blog of dementiedagboek. Op deze pagina lees je hoe je kan bijdragen aan Dementieweb.

Reacties:

Eén antwoord op “Wereld Alzheimer Dag 2018”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *